За нас ...
Актуална информация ...
На 11-ти ноември в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив младежката организация Ротаракт клуб Пловдив - Пълдин организира мотивиращо събитие за млади хора ВдъхновиМe.
 
На него те ще се опитат да съберат 10 хиляди лева за закупуване на билирубинометър за отделението по неонатология в “УМБАЛ-Пловдив”.  С помощта на съвременния апарат медиците диагностицират жълтеница у новородените чрез неинвазивно изследване и имат възможност да определят своя терапевтичен подход към всяко бебе.
Със събирането на средствата младите ротарактори целят да реализират една от своите каузи – да опазват здравето и да осигуряват пълноценното развитие на новородените през първите им дни на този свят.
Това е второто дарение за отделението по неонатология в “УМБАЛ-Пловдив”, което представители на Ротаракт клуб Пловдив-Пълдин организират в рамките само на месец. На 19 октомври в Деня на българския лекар Пастпрезидентът Биляна Андрончева - Джалева, и съпругът ѝ Любомир Джалев, Пастпрезидент на Ротаракт клуб Пазарджик – Бесапара, обсипаха отделението с подаръци. Младата двойка имаше специална кауза на сватбата си - всички гости бяха призовани да заменят традиционните букети с принадлежности от първа необходимост за новородените от неонатологията на “УМБАЛ-Пловдив”.
„Признателни сме на Биляна и Любомир, ще бъдем много благодарни и на всички, които помогнат отделението да се снабди с билирубинометър“, посочи началникът д-р Диана Аргирова. Водещият специалист обясни, че апаратът за изследване на кръвния показател билирубин е много важен за точната диагностика и правилното лечение на бебенцата, тъй като около 60% от тях идват на бял свят с жълтеница. Най-ценното е, че този уред дава възможност изследването да стане съвсем безболезнено за децата, като се вземе проба от ушенцето, спестява на малките пациенти многократните убождания и болки при вземането на кръв. По този начин се намалява и рискът от възникване на инфекции впоследствие.
"ВДЪХНОВИ МЕ" - СЪБИТИЕ ЗА УСПЕХА И МОТИВАЦИЯТА
Организатори на вдъхновяващия семинар са младежите от Ротаракт клуб Пловдив - Пълдин, които работят за стимулирането на други млади хора да израстват и да се развиват успешно икономически и социално чрез позитивни примери, обществено значими проекти и хуманни каузи. На 11 ноември те ще срещнат успешни и позитивни българи с младежи, които те могат да вдъхновят да сбъднат мечтите си. Лектори ще бъдат осем лица, които доказват, че в България можеш да бъдеш успешен. Ще разберете какво за тях е вдъхновението, каква е цената на постиженията им и какви уроци са научили по пътя си. Част от имената, които издават организаторите, са на Стойчо Керев, Анастас Гогов, Станислав Тодоров – Роги, Кирил Николов – Дизела, Георги Линков и Александър Секулов.

Вдъхновението и успехът вървят ръка за ръка, а човечността и добротата трябва да бъдат неизменна част от пътя на всеки при постигането на най-висшите му идеали. Нека заедно да докажем, че умеем да черпим вдъхновение от правилните места и че умеем да бъдем човечни, ставайки част от тази прекрасна инициатива! 

 По време на Осмата Българо-Италианска среща по Ринология в Каляри, Сардиния д-р Асен Асенов, началник на УНГ отделение в “УМБАЛ-Пловдив” представи иновативен способ в ринопластиката.

Методът беше не само високо оценен от неговите италиански колеги, но водещият италиански специалист по Ринопластика с международна известност д-р Скатолин двукратно цитира метода на д-р Асенов в свои доклади като по-удачен от прилаганите от него досега техники.
При този подход в ринопластиката д-р Асенов използва преработена плазма от собствената кръв на пациента, чрез което се подпомага много по-бързото му следоперативно възстановяване.
Освен това се постига естественият изглед на носа след операцията, а при вторични или третични ринопластики служи като градивен материал, чрез който се запълват хрущялни,костни и мекотъканни дефекти. По този начин в голяма степен се заместват познатите досега не леко добивани автоложни транспланти (б.а. - от тъканите на самия пациент) или изкуствени - силиконови или други биологични съвместими материали.
Методът е подходящ за пушачи и за хора с проблемна кожа - дебела, тънка, мазна, отпусната,  тъй като в този кръвен извлек се съдържат фактори на растежа.
В световната практика една от най-сложните пластични операции е тази на носа, тъй като структурата от меки тъкани, хрущяли и кости трябва да се преформира подобно на пластелин, за да се изгради новият нос посочи д-р Асен Асенов.
Основните проблеми са два: да се запази носното дишане, което е основната функция на този орган, както и правилното зарастване на новия нос - процес, при който не винаги може да се постигне 100-процентов контрол. Поради тази причина една от основните задачи на хирурга е да извърши ринопластиката, така че да наложи последващ контрол върху възстановяването и зарастването на новосфомирания нос.
След изнесения доклад на форума в Каляри д-р Асен Асенов е поканен на международен симпозиум на тема иновативни техники в ринопластиката, който се организира във френския град Ница през февруари 2019 год., за да представи своя метод пред световната ринологична общност. УНГ специалистът посочи, че в отделението на “УМБАЛ-Пловдив”, което ръководи, всяка година около 100 пациента се подлагат на ринопластика.

 С модерен ултразвуков /УЗВ/ апарат за прецизна диагностика на май-малките пациенти разполага “УМБАЛ-Пловдив”, съобщи изпълнителният директор д-р Аргир Аргиров. Медицинската техника е дарение от благотворителната инициатива „Българската Коледа“ и е монтирана в отделението по неонатология.

Там УЗВ апарат ще бъде полезен за трансфонтанелна ехография, с която се установяват мозъчни увреждания най-вече на недоносените деца, мозъчни кръвоизливи, хидроцефалия. С негова помощ ще могат да се откриват аномалии в корема, бъбреците и черния дроб на новородените бебета, посочи началникът на отделението д-р Диана Аргирова. Методът е достъпен, бърз, безвреден и безболезнен за бебетата, а това е от огромно значение, подчерта тя. От него биха могли се възползват много деца, тъй като годишно през отделението преминават 250 бебета.
Наскоро д-р Аргиров и представители на още 21 лечебни заведения от цялата страна подписаха договорите за дарения на медицинска апаратура. Фирмата доставчик се ангажира не само с монтажа, инсталирането и въвеждането в експлоатация, но и с обучението на персонала за работа с апарата. 
В неоналотогията има 46 неонатологични легла, от които 6 за интензивна терапия. Прием на болните се извършва 24-часа в денонощието, както за родените в “УМБАЛ – Пловдив”, така и за деца от други родилни заведения в града и областта. В отделението по неонатология към”УМБАЛ-Пловдив” от 17 ноември 2017 г., когато бе отбелязан Световният ден на недоносените деца, бе разкрита първата в Пловдив Семейна стая. В нея родителите на недоносените деца имат възможността да контактуват с бебето си в уютна атмосфера, като съхраняват връзката помежду си, въпреки дългия престой на новороденото в болницата. 

Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно отделение с белодробна насоченост на “УМБАЛ - Пловдив“.

Инфекцията се появи като усложнение след преболедувано вирусно заболяване. Засяга сравнително млади хора – между 40 и 55-годишна възраст, при които болестта започва с температура, драскане или леки болки в гърлото, посочи началникът д-р Илияна Вълканова.

Обикновено по препоръка на личните лекари те започват лечение с парацетамол и хапчета за гърло, с което постигат известно облекчение. След седмица обаче болестта сякаш отново се завръща, като симптомите вече са много по-тежки – вдигат висока температура, която не спада с никакви лекарства. При прегледа се установява, че са развили пневмония.

След поставяне на диагнозата боледуването продължава 7-10 дни, после още десетина дни имат кашлица. Като се прибави и първата „по-лека“ седмица, в която са заболели, боледуването излиза най-малко месец, а може и повече, посочи д-р Вълканова.
Степента на тежест зависи от състоянието на болните, както и от тяхната възраст. Хора с потиснат имунитет обикновено карат инфекциите, независимо какви, по-трудно, а при някои за жалост картината може да завърши и фатално.
Според нея екипът на отделението това лято се убедил, че грипът вече далеч не е само есенно-зимна инфекция, а се среща и през лятото, защото в края на септември станали известни резултатите от десетима пациенти, лежали в топлите месеци. При изследванията е изолиран грип тип „А плюс“. Медиците търсят вероятната причина за големия брой тежки случаи е влажното и дъждовно лято.
Въпреки че тази година нямаше прекъсване на грипа, екипът на “УМБАЛ-Пловдив” се готви за новия сезон, който започва с първите мъгли и дъждове и завършва по Великден.
Д-р Вълканова припомни хората да се имунизират срещу грип, за да посрещнат по-спокойно Коледните празници. Особено важна е тази мярка за тези, чиито професии са свързани с много контакти, като на лекари, учители, кондуктори.
До края на октомври е най-подходящият момент да си поставят ваксината и организмът да си изгради защита. Според завеждащата витамин D е факторът, който поддържа имунитета, но се изчерпва от организма през януари-февруари и затова тогава избухват епидемиите. Друга предпоставка за разпространение на грип е и топлата зима, а голяма част от прогнозите са идващата ще бъде такава. В риск от заразяване са пациенти с хронични заболявания.
В последните 3 години заболеваемостта беше доста повишена и ние имаме готовност за сезона, можем да поемем всички нуждаещи се от хоспитализация, макар че това би довело до превишаване на лимитите на НЗОК, отбеляза д-р Вълканова
прочетете по-старите новини